środa, 12 stycznia 2011

Sushi – na początek ugotować ryż


Cóż, dieta już się kończy, rozważam się co zjem jak przestanę się głodzić. Kiedyś zrobiłem w domu sushi, i zamierzam to powtórzyć. Ale sushi to przede wszystkim ryż. Nabyłem drogą kupna ryż Blue Dragon. Ryż dedykowany do sushi – zwykły „Wujek Ben” się nie nadaje.

Przepis na ryż do sushi:
· 1 szklanka ryżu
· 1 ¼ szklanki wody.
· 4 łyżki octu ryżowego
· 2 łyżki cukru
· 1 łyżeczka soli

Przed gotowaniem, ryż należy wypłukać i to przynajmniej kilka razy. Płuczemy go otwartą dłonią w naczyniu, w którym woda lekko przykrywa ryż. Potarzam czynność tak długo, aż woda będzie klarowna.
Gdy ryż jest już wypłukany, moczymy go od 15 do 30 minut (w zależności od ryżu). Wg mnie Blue Dragon po 20 minutach jest już ok. Czasami ryżu nie trzeba w ogóle moczyć, ale to okazuje się zwykle po gotowaniu.:).Kiedy po ugotowaniu okaże się, że ryż jest zbyt lepki, oznacza to, że ma za dużo wody i następnym razem śmiało możemy ominąć ten etap.
Wypłukany i namoczony ryż zalewamy wody w ilości 1 i ¼ szklanki wody na 1 szklankę ryżu. Przykrywamy szczelną, przeźroczystą przykrywką i gotujemy. Jak tylko ryż się zacznie gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem jeszcze przez około 10 minut. Po ukończeniu gotowania (koniec gotowania jest równoznaczny z ustaniem bąbli na ryżu i brakiem wody) garnek z ryżem cały czas przykryty zostawiamy na 10 minut.
Teraz ryż jest już gotowy do przyprawienia. Przekładamy ryż do dużej miski i przyprawiamy go zalewą z octu, cukru i soli. Cukier i sól po prostu rozpuszczamy w occie i gotowe. Ryż należy mieszać bardzo delikatnie, by zamiast ryżu nie uzyskać papki. A potem… przykrywamy miskę z ryżem wilgotną ściereczką i czekamy aż ziarenka wystygną.
Jutro napiszę, co dodam do sushi
Do miłego

1 komentarz:

  1. Nigdy nie moczę ryżu. Wystarczająca dużo wody wchłania się podczas gotowania oraz płukania.

    OdpowiedzUsuń