wtorek, 11 stycznia 2011

KURCZAK GONG BAO

A to ugotuję w niedzielę, jak ukończę fazę diety kopenhaskiej. Już mi ślinka cieknie a to jeszcze ponad cztery dni. Na razie jest 5 kg do przodu więc jestem w miarę zadowolony. Poniżej przepis na kurczaka w orzechach, znanego także jako kurczak GONG BAO

Składniki:
- 2 piersi kurze ze skórką lub bez ok. 60-70 dag max, pokrojone w kostkę 1,5 cm
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kłącza świeżego imbiru
- 5 cebulek zielonych
- 2 łyżeczki oleju z orzechów arachidowych
- 1 garstka świeżej czerwonej chili bez pestek
- ½ łyżeczki czerwonego pieprzu syczuańskiego
- ½ szklanki pokruszonych niesolonych orzechów arachidowych

Marynata do mięsa:
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyże czki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka wiśniówki
- 2½ łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka stołowa wody

Składniki Sosu:

- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 3 łyżeczki octu winnego jabłkowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka rosołu lub wody

Opis przygotowania:

1. Pokroić kurczaka w 2 centymetrową kostkę. Wymieszać w misce składniki marynaty i zamoczyć w niej kurczaka. Odstawić na 2 godziny. Na małej patelni przesmażyć - przepalić pokruszone orzeszki arachidowe na złoty kolor, wyzwalając z nich mocny aromat. - uważać by nie przypalić.
2. Drobno pokroić czosnek i imbir. Cebulkę pokroić w kawałki, lecz nieprzekraczające 1,5 cm. Paprykę chili pokroić w 2 -3 cm paski, wypestkować wcześniej gdyż pestki bardzo zaostrzą potrawę.
3. W małym naczyniu wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu i posmakować czy aby na pewno ma lekko słodko kwaśny smak.
4. Rozgrzać olej na patelni wok i gdy będzie gorący wrzucić pokrojone chili. Chwila smażenia pozbawi czerwone chili ostrego smaku natomiast doda aromatu potrawie. Usunąć paprykę na miseczkę pozostawiając olej.
5. Na rozgrzany olej wrzucić kurczaka i smażyć mieszając delikatnie aż poszczególne kostki oddzielą się i przyrumienią na złoto. Dodać paprykę i smażyć dalej dodając pieprz syczuański, imbir i czosnek oraz cebulkę. 
UWAGA - ZIELONA CEBULKA POTRAFI BARDZO ZAOSTRZYĆ POTRAWĘ,
DLATEGO ZALECAM POSYPYWANIE ŚWIEŻĄ CEBULKĄ DANIA NA TALERZU
6. Zalać zawartość patelni sosem i dodać orzechy, kontynuować smażenie do momentu zgęstnienia sosu i połączenia z nim składników potrawy stale mieszając.
7. Serwować gorące prosto z patelni ze świeżo ugotowanym ryżem lub makaronem sojowym oraz surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz